Pagina's


donderdag 30 mei 2013

Bedrijfseconomie - een nieuw bedrijfsidee

Deze week hebben wij een investerings- en financieringsbegroting gemaakt voor Madurodam. Daarna hebben wij een liquiditeitsoverzicht en resultatenbegroting gemaakt. Uiteindelijk hebben wij een eindbalans gemaakt.

Opdracht

dinsdag 28 mei 2013

Feedback Landal Parcs

Deze week hebben we feedback gegeven op de opdracht van tutorgroep 24. Hun blog gaat over Landal Parcs. Voor de feedback over hun opdracht, klik je op de onderstaande link.

Feedback: https://docs.google.com/file/d/0B4jk99QSmvMGLTFfd3dhS0dHWWs/edit?usp=sharing

Een nieuw bedrijfsidee voor Madurodam

We hebben attractiepark Madurodam in beeld gebracht aan de hand van het Business Model Canvas. De invulling van dit model is gericht op ons nieuwe bedrijfsidee. Het nieuwe bedrijfsidee is het aanbieden van een speciale film bril aan de bezoekers. Deze bril biedt de bezoekers de kans om de gebouwen niet alleen van de buitenkant te bekijken maar ook een virtuele rondleiding door het gebouw te maken. De bril laat filmpjes zien en door middel van een koptelefoon wordt het verhaal en de geschiedenis van de huisjes verteld.

We hebben alleen de bouwstenen ingevuld die door dit nieuwe bedrijfsidee veranderen.

Opdracht innovatie: een nieuw bedrijfsidee

woensdag 22 mei 2013

Concrete innovatie - Vera Janssens



Elektrische auto ‘tankt’ volle accu aan innovatieve lantaarnpaal

Ontwerpbureau Studio Mango tekende voor het ontwerp van het slanke oplaadkastje dat simpel in een standaardlantaarnpaal kan worden ingebouwd. Dat moet er dan wel een zijn van Sapa Pole Products, anders past hij niet.
Sapa rust zijn lantaarnpalen uit met een speciaal deurtje en extra bedrading, zodat het kleine oplaadkastje zonder problemen achteraf kan worden gemonteerd.
Het kastje –NRGspot-Light geheten– is te gebruiken met chipkaarten en andere passen met een RFID-chip, zoals de OV-chipkaart. Chauffeurs met een OV-chipkaart kunnen hun bolide bovendien gratis opladen. Hij kan de oplaadpaal ook activeren met een sms.
De NRGspot-Light, die behalve als een oplaadpaal tevens dienstdoet als lantaarnpaal, is vooralsnog alleen geschikt om elektrische auto’s op te laden. In de toekomst volgen mogelijk ook andere voertuigen, zoals elektrische scooters

Feedback gastcollege Rabobank


Marjolein:
Op dinsdag 21 mei 2013 hadden bij een gastcollege. Martijn Kanters en Tony Driel zijn beide werkzaam bij de Rabobank en zij vertelden ons meer over een financieringsplan. Er komt namelijk meer bij kijken dan dat de meeste mensen denken.
De Rabobank merkt dat steeds meer consumenten hun bankzaken online regelen, hierdoor sluit de Rabobank steeds meer kantoren. Om toch de blijven bestaan innoveert de Rabobank in hun mobiele (web)diensten. Ze zien dat internetbankieren steeds meer stijgt.  
Het is belangrijk dat je voor jezelf bepaald waar je in gaat investeren. Dit is het eerste wat de bank belangrijk vindt om te weten. Kies je voor veranderende klantwensen, voor uitdagende marktomstandigheden of voor technologische ontwikkelingen?
Hierbij is het voor de bank belangrijk om te weten of je plan voor genoeg rendement zorgt en of het continuïteit biedt. Ze gaan ervanuit dat je geen verlies maakt! Het is belangrijk dat je rekening houdt met de wetgeving, je moet je namelijk houden aan de wetgeving. Voordat je een financieringsplan schrijft is het belangrijk dat je je verplaatst in de bank: wat willen zij weten en wat is van belang om een lening te krijgen? Een bank wil vooral zekerheden: kun je deze bieden?
Als ik kijk naar de presentatievaardigheden van beide heren dan kan ik helaas veronderstellen dat deze iets minder waren..
Hun stemgebruik was goed, ik kon beide heren goed verstaan maar ze gebruikte de ruimte niet optimaal. Martijn stond achter de computer maar daardoor ging hij veel hangen. Sorry, maar ik vind dat niet kunnen voor de grote groep mensen. Tony ging nadat hij klaar was met praten op een stoel zitten. Ook dit vond ik helaas niet kunnen. Hier kunnen ze nog aan gaan werken.
Het verhaal was goed en duidelijk, nu de presentatiehouding nog!

Milou:
Dinsdag hebben we een gastcollege gehad over 'financiering'. Het gastcollege werd gehouden door 2 medewerkers van de Rabobank.
Het verhaal werd duidelijk uitgelegd en ondersteund met een PowerPoint. Leuk vond ik dat ze ook interactie met het publiek aan gingen. Ze vertelde niet alleen hun eigen verhalen maar stelden ook vragen aan ons. Wel hadden ze van mij meer beeldmateriaal mogen gebruiken om het verhaal aantrekkelijker te maken. Hierdoor zakt de aandacht van het publiek minder gauw weg. Ook de presentatie valt te verbeteren. Zo stond een iemand vaak verschuild achter het bureau of ging iemand er bij zitten terwijl de ander aan het woord was. Een positief punt vond ik dat zij door middel van voorbeelden het verhaal ondersteunde. Alles werd in simpele taal uitgelegd zodat het voor iedereen te begrijpen was. Zo werd duidelijk uitgelegd waar naar gekeken wordt bij een financieringsaanvraag. Ik ben er zeker iets van op gestoken! Hopelijk kan ik deze informatie ook gebruiken in de komende opdrachten!

Ellen:
Dinsdag hebben we een gastcollege gehad over financiering. Dit gastcollege werd gegeven door 2 medewerkers van de Rabobank. Eentje van Rabobank Den Bosch en eentje van Rabobank Nederland. Het gastcollege vond ik erg saai. Het enige wat me is bijgebleven is het filmpje op het eind. De sheets waren wel goed in de huisstijl van de Rabobank. Op het begin spraken de gastsprekers niet zo hard, maar na een opmerking daarvoor door iemand in het publiek, gingen ze duidelijker praten. Dit vond ik wel goed. De zaal werd niet echt enthousiast van het gastcollege, waardoor het erg rumoerig was. Door middel van wat meer afwisseling met bijvoorbeeld filmpjes zou het gastcollege denk ik wat interessanter zijn geworden.

Vera:
Vandaag hebben wij weer een gastcollege gehad. Het gastcollege ging vandaag over de Rabobank. Beide mannen werkten bij de Rabobank. Ze werkten op verschillende afdelingen wat is wel leuk vond omdat je hierdoor verschillende verhalen hoorde. Ze hebben uitgebreid verteld over wat belangrijk is voor de bank wanneer ondernemers geld willen lenen. Daarnaast is een groot deel van de activiteiten van de Rabobank verplaats naar het internet. Er komen nog weinig mensen in de filialen zelf maar regelen veel via internet zelf.
Ik vond het een interessant gastcollege. Ze hebben dingen verteld waar je rekening mee moet wanneer je gaat denken aan de financiering wat voor ons fijn was omdat wij hier aankomende week mee aan de slag moeten. De mannen vertelde goed en leuk. Het was leuk om naar te luisteren en ik heb er ook iets aan gehad voor mijn opdrachten.

Claudette:
Afgelopen maandag hebben wij een gastcollege gehad. Hierbij gaven twee mannen van de Rabobank de presentatie. Dit waren Martijn Kanters en Tony van Driel. Zij vertelde over het innoveren en het financieren hiervan. Hierbij hoorde je van de twee heren verschillende verhalen, omdat ze beide op een verschillende afdeling actief waren bij de Rabobank. Daarnaast kwam aan de orde welke zaken bij de bank werden bekeken op gebied van innovatie:
·         Uitbreiden productiecapaciteit en ontwikkeling nieuw product
·         Vervanging productiemiddelen en verbetering va huisvesting
·         Overheidsmaatregelen.
De bank is voor een onderneming gezien een externe financierder. Bij het aangaan van een rekening van een bedrijf of een lening let de Rabobank op de bank presentatie:
·         Onderbouwd businessplan
·         Cashflow prognoses
·         Meerdere scenario’s
·         Korte presentatie
·         Persoonlijke indruk
Ik vond ik een erg interessant gast college en de heren vertelde beide enthousiast. Wel leunde of zaten ze beide, dit vond ik slecht hierdoor spraken ze minder uit. Tevens zorgde het ervoor dat het luisteren naar hen minder leuk werd en je sneller afgeleid was. Dus de volgende keer zal ik voor de kast gaan staan en voor de andere man niet op de stoel gaan zitten.

TNO concrete innovatie: Claudette van de Wert

TNO daagt de ondernemers uit om een nieuw innovatief idee te bedenken. Ze willen hiermee duidelijk maken dat het een kort maar krachtig process is wat je dan doormaakt. Ook geven ze aan dat het een concrete en goede oplossing is. In het artikel van TNO kunt u zien waaruit het team bestaat en hoe u aan deze uitdaging mee kunt doen.

dinsdag 21 mei 2013

7 ideas: een overzicht van inspiratiebronnen - Marjolein Kluytenaar

Marc Heleven is sinds de pioniersjaren van het internet prettig verslaafd aan de enorme mogelijkheden van het web om ideeën of innovatiekansen op te speuren. Marc is auteur van diverse druk bezochte internationale en nederlandstalige portals rond creatief denken en innovatie.

Met innovatieve websearches geeft hij wekelijks inspiratie aan organisaties en bedrijven in Nederland en België, en dit in zeer uiteenlopende sectoren. Marc geeft regelmatig in company workshops rond “het internet als inspiratie- en innovatiebron. Zijn expertise in product- en dienstenontwikkeling wordt ook regelmatig live ingezet als ideaDJ.

7 keer per jaar brengt 7 ideas een overzicht van inspiratiebronnen, ideeën, filmpjes, innovatie-sites... om uw creatief en innovatief vermogen te prikkelen. http://www.7ideas.net/

Nike Fuelband

Een filmpje over de Nike Fuelband. Dit bandje is ontworpen door Nike, voor mensen die dagelijks sporten. De Fuelband houdt je dagelijkse bezigheden bij. Van rennen of wandelen, tot basketballen en dansen. Daarna berekent het bandje hoeveel calorieën je verbrand hebt en heeft het nog veel meer andere functies. Een leuke innovatie!

Video: http://www.youtube.com/watch?v=dG0vLFFtZDs

Door: Ellen Gommers

3D-printers en de toekomst

 

We lijken aan de vooravond te staan van een nieuwe printer revolutie. De 3D-printer wordt namelijk steeds verder ontwikkeld en populairder voor particulieren en bedrijven. Het is zaak dat de techniek de samenleving niet bedreigt, maar verrijkt.


Het gaat snel met de ontwikkeling van de 3D-printer: onlangs verschenen filmbeelden van een uitgeprint plastic pistool dat ook werkelijk kan schieten. In korte tijd werd de blauwdruk voor dit vuurwapen al 100.000 keer gedownload. Het is nu dus voor iedereen mogelijk om thuis, relatief eenvoudig, wapens uit de printer te laten rollen. Een zorgwekkende ontwikkeling, die terecht allerlei vragen oproept over de vrije beschikbaarheid en de mogelijke gevolgen hiervan.

Deze vragen zijn niet alleen juridisch van aard (hoe kunnen we het bezit van deze wapens verbieden en dit handhaven), maar ook ethisch: wat zijn de consequenties van een techniek die mensen vrije toegang geeft om ieder gewenst voorwerp te kunnen printen? Hoe kan deze techniek bijdragen aan onze kwaliteit van leven?

Het is zinvol om deze discussie niet te beperken tot ethische vragen over geprinte wapens, maar ook te denken over de betekenis en de impact van 3D-printing als geheel op individuen en de samenleving.

Toegankelijkheid3D-printing is fundamenteel verschillend van de tot nu toe gebruikte techniek, omdat het in principe alle ontwerpen en voorwerpen toegankelijk maakt voor iedereen. Waar voorheen gebrek aan kennis of de beschikbaarheid van grondstoffen een belemmering vormden om iets te maken, wordt dit door 3D printing aanzienlijk vereenvoudigd en goedkoper gemaakt.

Producten worden zo toegankelijk voor mensen die daar voorheen niet of nauwelijks over konden beschikken. We zijn ook niet langer afhankelijk van producten die door anderen worden aangeboden, maar kunnen thuis op ieder gewenst ogenblik printen wat we wensen.

Een kapot onderdeel van een apparaat kan thuis worden gedownload. We kunnen in de toekomst schoenen printen die volledig zijn afgestemd op de kenmerken van onze voeten. Het lijkt zelfs al mogelijk om een eetbare pizza uit te printen. Precies wanneer en hoe we het zelf willen. Dit heeft niet alleen consequenties in materiële zin, maar ook op een fundamentele manier impact op wie we zijn als mens en op de samenleving.

Grenzen van individuele vrijheid3D-printing-on-demand lijkt ons ultieme vrijheid en onafhankelijkheid te geven. We worden steeds meer individuen die niets en niemand meer nodig hebben, omdat we alles zelf kunnen realiseren. Het is maar de vraag in hoeverre dat ook bijdraagt aan een betere kwaliteit van ons leven.

Juist die vrijheid en onafhankelijkheid maken het mogelijk dat mensen ongezien op een zolderkamer kunnen werken aan een printbaar pistool. Waar liggen de grenzen van individuele vrijheid? Hebben mensen naast individualiteit niet juist ook behoefte aan sociale verbondenheid, waarbij sprake is van een zekere mate van afhankelijkheid?

Een ander punt dat samenhangt met deze nieuwe technologie is het idee van maakbaarheid. Als met 3D-printing alles zo eenvoudig maakbaar wordt, kunnen we dan nog wel leven met onvolmaaktheden? Zeker wanneer het medische 'prints' betreft, die lichamelijke functies niet alleen nabootsen maar zelfs verbeteren, is de nodige reflectie gewenst.

AfwegingskaderHet is daarom belangrijk dat we ons niet blindelings laten leiden door wat technisch allemaal mogelijk is, maar juist ook kijken naar wat nodig is om een techniek als 3D-printing te laten bijdragen aan een goede kwaliteit van leven. Dat vraagt om zorgvuldigheid in alle fases: bij de ontwikkeling van de techniek zelf, het design, het ontwerpen van blauwdrukken en de beschikbaarheid ervan.

Daarbij is het zinvol om niet alleen te kijken naar gemak en kostenbesparing, maar ook andere waarden mee te laten wegen in de afweging. Ik denk aan waarden als verantwoordelijkheid, eerlijkheid, gemeenschap, duurzaamheid, menselijkheid en zorgvuldigheid. Dat het Amerikaanse ministerie van defensie de blauwdrukken van het 3D-pistool van internet heeft laten verwijderen, is een duidelijk signaal dat veiligheid en zorgvuldigheid hier prevaleren boven individuele vrijheid.

Genoemde waarden kunnen zo dienen als afwegingskader om gewenste mogelijkheden volop de ruimte te geven, terwijl ongewenste consequenties tijdig kunnen worden ingedamd. Goede reflectie vooraf in de hele samenleving voorkomt dat deze veelbelovende techniek ongecontroleerd met ons aan de haal gaat of erger nog, in handen komt van weer een nieuwe Breivik.

Artikel juridische beperking - Vera Janssens


Advies: stop met juridisch gevlooi over privacy



DEN HAAG - Persoonsgegevens moeten altijd worden opgeslagen als dat nodig is voor de veiligheid van mensen. Juridisch gevlooi mag in dat geval geen barrière zijn. Anderzijds moet het verzamelen van persoonsinformatie wel tot een minimum beperkt worden.

Dat staat in het advies over een zorgvuldige omgang met persoongegevens, dat oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf donderdag heeft gepresenteerd. Brouwer-Korf vindt dat privacybescherming en het verzamelen van gegevens voor de veiligheid vaak ten onrechte worden gezien als twee natuurlijke vijanden. Die tegenstelling moet uit de weg geruimd worden. „Dan kunnen veiligheid en privacy elkaar versterken”, zei de oud-burgemeester.
Brouwer-Korf stelt dat Nederland minder verkrampt moet omgaan met de discussie over privacy en veiligheid. Een commissie onder haar leiding heeft een stappenplan opgesteld voor een meer normale aanpak. Daarin staat bijvoorbeeld dat organisaties eerst moeten vaststellen welke persoonsgegevens ze nodig hebben, voordat ze die gaan inwinnen. Dat moet onnodige verzamelwoede tegengaan. „Want de techniek is onbeperkt. Je kunt alles verzamelen.”
Ook wil Brouwer-Korf dat Nederlanders duidelijk te horen krijgen wat er met hun persoonsgegevens gebeurt. „Welke informatie wordt verzameld, wat gebeurt ermee en hoe lang worden gegevens bewaard?“ Op zulke vragen moeten Nederlanders makkelijk een antwoord kunnen vinden.
De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie reageerden donderdag positief op de aanbevelingen. Ernst Hirsch Ballin van Justitie wees erop dat instanties die te verkrampt omgaan met de bescherming van persoonsgegevens kunnen vervallen in „gevaarlijke passiviteit”. Als organisaties in de jeugdzorg bijvoorbeeld aanwijzingen van kindermishandeling onderling niet uitwisselen „kan dat hoogst onvoorzichtig zijn”.
Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is blij dat de commissie een concreet en eenduidig advies heeft uitgebracht. „In de dagelijkse praktijk is behoefte aan concrete handvatten en niet aan filosofische vergezichten.”
Brouwer-Korf benadrukte dat vooral op de werkvloer meer duidelijkheid moet komen over de omgang met persoonsgegevens. Momenteel bestaat daarover veel onzekerheid, waardoor sommige werknemers de gegevens overdreven strikt afschermen en anderen informatie juist te makkelijk uitwisselen

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Het artikel gaat over dat er meer duidelijkheid moet komen in persoonsgegevens.Er is niet veel duidelijk hierover waardoor dit voor beperkingen kan zorgen voor online innovatie. Vandaar dat ik dit artikel gekozen heb 

Juridische restricties (beperkingen op basis van de wetgeving)

Deze week zijn we op zoek geaan naar juridische restricties met betrekking tot online innovatie. We zijn gaan inventariseren en analyseren wat er juridische allemaal komt kijken bij het oprichten van een website of social medium. We hebben de gebruikersvoorwaarden en het privacy beleid van 5 websites vergeleken en de overeenkomsten en de verschillen beschreven. Daarna zijn we gaan kijken hoe Madurodam deze onderwerpen heeft beschreven op hun website.  

Juridische restricties

maandag 20 mei 2013

Feedback Bakker Bart opdracht week 3

Feedback Bakker Bart.
Om de opdracht op de blog van Bakker Bart te kunnen vinden was erg lastig. Het is dat wij wisten dat we bij de label innovatie moesten kijken, maar aan de titel die gegeven is aan de opdracht en het vinden op de blog zelf was dus erg lastig.
De collage:
De collage vonden wij erg mooi. Het was duidelijk welke trends aan bod zijn gekomen. Dit door de grote van de tekst en de kleur die bij iedere trend verschillend is. Al is het op sommige momenten ook onduidelijk, want de paarse en de blauwe kleur lijken erg op elkaar. Hiervoor had je het misschien toch beter in vakken kunnen verdelen. Verder vinden wij de vormgeving erg leuk en sluiten de plaatjes goed aan op de tekst.
Dagboeken:
De dagboeken waren duidelijk en goed van kwaliteit. In deze verhalen was duidelijk te achterhalen welke trends hierin besproken werden en of dit maximaal of minimaal was. Wel zouden wij dit de volgende keer op vier aparte bladen doen om het beter leesbaar te maken en om ervoor te zorgen dat de tekst niet zo klein is. daarnaast is het goed om erop te letten dat de teksten een duidelijk begin, midden en slot hebben, want bij de meerderheid lijkt het of je midden in het verhaal stopt. Tot slot vonden wij net als bij de collage de plaatjes goed aansluiten op de tekst.
Businessmodel:
Deze opdracht vonden wij erg goed uitgewerkt. Alles was duidelijk en goed leesbaar. Wel hebben we hier nog wat tips. Als jullie gaan werken met afkortingen, bijvoorbeeld BB, dan is het slim om onder aan de pagina te vermelden waar de afkorting voor staat. Daarnaast zouden sommige dingen verder uitgewerkt kunnen worden. Zo hebben jullie staan dat er besteld kan worden via Social Media, deze weg zou dan ook uitgelegd kunnen worden bij channels (hoe het bij de klant komt). Hier zijn wij zelf namelijk ook wel benieuwd naar hoe dat dit dan verloopt.

woensdag 15 mei 2013

EU wil privacy internet beter beschermen

EU wil privacy internet beter beschermen

Voelt u zich veilig op het internet? 72% van de Europeanen geeft aan zich zorgen te maken over de veiligheid op het internet. Tegenwoordig kunnen bedrijven veel informatie over u verzamelen. Moet de overheid hier harder tegen op treden?
Brussel wil de privacy van internetgebruikers beter beschermen. De Europese Commissie komt met nieuwe regels, waardoor digitale gegevens niet zonder toestemming door anderen kunnen worden gezien en gebruikt.
Uitgangspunt is dat bedrijven alleen gegevens mogen verzamelen als de gebruiker toestemming geeft. Er komen boetes voor het schenden van die regel. Bovendien moeten bedrijven die ontdekken dat hun klantgegevens zijn 'gelekt' naar derden, dat onmiddellijk aan de gebruikers laten weten.
Ook krijgen Europese burgers het recht om persoonlijke informatie van het internet te laten verwijderen. Ze krijgen het recht om 'vergeten te worden', zoals Brussel het noemt.

Achterhaald

 Volgens Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) maakt 72 procent van de Europeanen zich zorgen over de veiligheid op internet. De huidige regels uit 1995 zijn achterhaald, omdat internet toen nog nauwelijks bestond.
Het Europees Parlement moet het voorstel nog goedkeuren. Het is de bedoeling dat de regels gaan gelden voor alle EU-lidstaten.

Facebook

Bits of Freedom (BOF), een Nederlandse beweging die opkomt voor digitale veiligheid, is blij met de nieuwe regels. Veel mensen vinden het volgens Ot van Daalen van BOF bijvoorbeeld niet prettig dat hun surfgedrag wordt gevolgd. "Het gevolg kan zijn dat je wordt overladen met advertenties waar je niet op zit te wachten. Mensen die op internet informatie zoeken over ernstige ziekten, moeten misschien een hogere verzekeringspremie betalen of ze worden geweigerd."
Van Daalen verwacht dat de nieuwe regels een stimulans zullen zijn voor e-commerce. "Klanten op internet zijn nu vaak terughoudend, omdat ze het niet vertrouwen."
Onderdeel van de maatregelen is ook een recht op portabiliteit van sociale netwerken. Dat betekent dat je bijvoorbeeld over kunt stappen van Facebook naar Google+ met medeneming van al je gegevens. "Ook dat heeft met privacy te maken", zegt Van Daalen, want zo krijg je het gevoel dat je controle hebt over je eigen bestanden."

dinsdag 14 mei 2013

Feedback gastcollege week 4

Deze week hebben wij weer een gast college gehad. Het gastcollege stond in het teken van merkenrecht en auteurs recht. Wij hebben per persoon feedback geven op dit gastcollege.

Feedback Gastcollege week 4

Feedback Audi: week opdracht 2

Als groep vonden wij de opdracht netjes en duidelijk uitgewerkt. Ook vinden wij het erg goed dat ze gebruik hebben gemaakt van een inleiding bij de opdracht. Hierdoor is duidelijk dat ze voor de audi-dealer hebben gekozen en waarom ze dat hebben gedaan.
Daarnaast hebben ze het business model uitgewerkt doormiddel van steekwoorden. Hier verschillen wij van mening over. De een vind dit juist duidelijk en als je het nogmaals over wilt lezen eenvoudiger. Maar de ander zal er dan eerder voor kiezen om de kern erin te zetten als je het kort wilt houden in het model. Dit omdat je dan alleen aan de hand van het model al direct een goede indruk heb van de invulling ervan.
De tekst van de opdracht is netjes geschreven en ook erg duidelijk. Doormiddel van de foto’s en de bronvermelding word de tekst ondersteund en is het voor de lezer ook betrouwbaarder. Tevens maken ze gebruik van korte zinnen waardoor het lezen makkelijker wordt. Dit om ook op de plekken waar de tekst lastiger is te vermakkelijken.
Dan zal bij de bronvermelding, dit de volgende keer beter via de APA-stijl kunnen gebeuren. En voor de namen van het business model moet een lijn worden getrokken. Het is goed dat de koppen in het Nederlands worden gezet, maar doe dit dan ook in het business model zelf.

Daarnaast hebben wij als groep ook nog gekeken naar de blog zelf. De blog van Audi vinden wij duidelijk en overzichtelijk. Zo staan onder de grote begin foto tapjes waardoor de opdrachten makkelijk te vinden waren voor ons. Onder dit tapje stonden dan ook de opdrachten weer geordend onder de betreffende week.
Tevens vinden wij de blog met de plaatjes erg strak, dit vinden wij erg goed. Alleen zouden wij wel de plaatjes die aan de zijkanten stonden ook passend maken, zodat het daar nog netter door word. En dat de opdrachten in een PDF-bestand staan en hier een link naartoe is maakt het lezen van de opdrachten duidelijk en op de blog staat dit erg netjes.

Invloed trends op business model

Voor de opdrachten in week 3, hebben we uitgezocht welke trends van invloed zijn op Madurodam. De trends ‘vergrijzing’ en het ‘dalende consumentenvertrouwen’ hebben  invloed op het business
model van Madurodam. Welke invloed de trends hebben op de verschillende bouwstenen en hoe het ingevulde model eruit ziet, kunt u lezen in de onderstaande links:

Business Model Tekst

Business Model Afbeelding

maandag 13 mei 2013

Collage trends


4 toekomstscenario's

Naar aanleiding van de artikelen over trends hebben wij 4 toekomstscenario's geschetst.
Wij hebben vergrijzing en het consumentenvertrouwen als trends gekozen,
omdat deze ook werkelijk invloed hebben op Madurodam. Wij hebben de scenario's uitgewerkt
op basis van een dag in het leven van een student in 2021

Dagboek van een student in 2021

De strijd om patenten: Samsung vs Apple

Samsung heeft de rechtzaak tegen Apple uitgebreid met nog eens tien aanklachten rondom patenten. Dit is een reactie op de aanklacht van Apple tegen Samsung, vanwege het 'slaafs' kopiëren van de iPhone en iPad. De twee bedrijven voeren een hevige strijd. Onderstaand artikel geeft het hele bericht.

link: http://www.nu.nl/internet/2503461/samsung-breidt-rechtszaak-apple.html

Door: Ellen Gommers

Juridische beperkingen bij online innovatie: Claudette

Hieronder ziet u een link. Als u deze link opend vind u een artikel met betrekking op de juridische beperkingen bij online innovatie. Hierbij gaat het om het eerste artikel, namelijk doorverkopen van Google-bril Glass verboden.

http://blog.iusmentis.com/innovatie/

Trendspotting: Claudette

Hieronder vind u mijn artikel over trendspotting. In het kort gaat dit artikel over:
Het arikel gaat voornamelijk in op wat trendspotting is voor de VPRO en wat ze hiervoor doen. Bij de afleveringen die zij hierover hebben gaat het vaak op bepaalde centrale hoofdvragen. Zie het gehele artikel voor overige informatie.


Over Trendspotting
Geplaatst op 3 december 2009 door VPRO Digitaal
Trendspotting is het internationale kunst- en cultuurprogramma van de VPRO.
Jaarlijks bezoekt Trendspotting vier internationale culturele evenementen. In 2008 waren dat de Paris Fashion Week, designbeurs Salone Internazionale del Mobile in Milaan, de Architectuur Biënnale in Venetië en Art Basel Miami Beach. In 2009 wordt verslag gedaan van de London Fashion Week, de Game Developers Conference en het Independent Games Festival in San Francisco, de Istanbul Biënnale en de Afrikaanse Fotografie Biënnale in Bamako (Mali).
Centrale vragen in al deze afleveringen: welke nieuwe ontwikkelingen zijn er in de diverse disciplines op dit gebied? En vooral: wat vertellen deze ontwikkelingen over onszelf en over de maatschappij?
Trendspotting is the internationally focused art and culture televisionprogram of the VPRO.
Every year Trendspotting visits four international cultural events. In 2008 the program visited the Paris Fashion Week, the designfair Salone Internazionale del Mobile in Milan, the Architecture Biennial in Venice and Art Basel Miami Beach. In 2009 Trendspotting will report on the London Fashion Week, the Game Developers Conference and the Independent Games Festival in San Francisco, the Istanbul Biennial and the African Photography Biennial in Bamako (Mali).
Trendspotting focuses on new developments in the different art disciplines and is interested in the influence of these developments on ourselves, our daily life and society in general.


Voor vragen over Trendspotting kunt u mailen naar trendspotting@vpro.nl

Zijn regels een belemmering of een kans om te innoveren?

Bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten komt wet- en regelgeving continu aan de orde. Ondernemingen en producten moeten aan de wet- en regelgeving voldoen. Dit artikel geeft u in een oogopslag een overzicht van wetten, regels, vergunningen en belastingen.

* Milieuwetgeving
* Productveiligheid en voedselveiligheid
* Ondernemingsrecht

http://www.agentschapnl.nl/onderwerp/wet-en-regelgeving-innovatietoolkit

Door: Marjolein

zondag 12 mei 2013

Feedback gastcollege Paul van Hoogenberk

Ellen:
Het gastcollege werd gegeven door Paul van Hoogenberk, directeur van Medicinfo. Hij is 15 jaar geleden begonnen met innovatie. Hij kwam hiermee in aanraking door het bedrijf waar hij toen werkte. Innovatie bleek hem goed te liggen en nu, 15 jaar later, heeft hij zijn eigen “innovatieplan ontwikkeld: Improv everywhere. Volgens hem bestaat innovatie voor 90% uit verbeteren, 8% uit veranderen en 2% vernieuwen. Ik vond het gastcollege erg interessant. De filmpjes zorgden voor afwisseling in de sheets. Die afwisseling was fijn, want doordat je af en toe even kon ontspannen, lukte het me beter om me op de rest van de sheets te focussen. Paul sprak duidelijk en was goed te volgen.

Marjolein:
We hebben afgelopen maandag een gastcollege gehad. Dit gastcollege ging over innoveren.
Ik vond het gastcollege interessant, vooral zijn definitie van innoveren. Hij vertelde dat innovatie vooral gaat over verbeteren van diensten of producten, niet zo zeer over vernieuwen. Dit dacht ik eigenlijk in eerste instantie, dus de gastspreker gaf mij nieuwe informatie. Als je wilt innoveren heb je een aantal eigenschappen nodig, namelijk: creativiteit, kennis, verbeeldingskracht en het beste idee kunnen kiezen. Je kunt je voorstellen dat niet iedereen deze eigenschappen bezit, dus je moet gaan kijken welke personen deze eigenschappen wel bezitten.
De gastspreker sprak duidelijk, zijn stemvolume was goed. Wel was hij af en toe langdradig in zijn verhaal en blijf hij teveel stil staan bij voorbeelden. Hierdoor verloor ik af en toe mijn aandacht van zijn verhaal.


 Milou
Afgelopen week hadden we een gastcollege gerelateerd aan het onderwerp innoveren. Het was een interessant verhaal ondersteund met een PowerPoint. Door de praktijk voorbeelden die hij vertelde sprak het verhaal mij extra aan. Ook de afwisseling tussen beeld en vertellen zorgde ervoor dat het publiek haar aandacht erbij hield. Het verhaal had een goede structuur. Hij leidde het onderwerp goed in. Vervolgens liet hij het programma zien waardoor het publiek wist wat haar te wachten stond. Tijdens zijn verhaal wilde hij ons meegeven hoe je de juiste vragen kan stellen om erachter te komen waaraan de mens nu werkelijk behoefte heeft. Immers is dit het uitgangspunt met betrekking tot innoveren. Na de kern werd het verhaal afgerond door het herhalen van de belangrijkste punten uit zijn verhaal. Het is zeker een gastcollege waar ik wat aan heb gehad. De opgedane kennis sluit goed aan bij het beroepsproduct.

Claudette
Afgelopen maandag hadden we een gastcollege. Dit gastcollege ging over innovatie en zijn ervaringen hiermee. Zo hebben we bijvoorbeeld te horen gekregen dat innovatie voor het grootste deel uit verbeteren bestaat, namelijk voor 90%. Daarnaast bestaat hij nog voor 8% uit veranderen en voor 2% uit vernieuwen. Daarnaast werk hij aan Do Something Different, hierbij werken ze aan veel innovatieve ideeën. Ook vertelde hij dat je bij Improv everywhere veel kon vinden over nieuwe en innovatieve ideeën. Tot slot vertellende hij over C= F (K.I.E.), zo heeft de C betrekking op creativiteit die veel betrekking heeft op innovatie. En de K.I.E. vormen de F (functie), maar niet iedereen, vrijwel niemand, zal aan alle drie de letters voldoen die staan voor kennis, verbeeldingskracht en dingen ergens uithalen. De gastspreker vond ik duidelijk in wat hij vertelde, wel mocht dit soms iets minder langdradig zodat je er beter bij blijft. Met de filmpjes die hij erbij gebruikte en mee afsloot bleef hij toch iedere keer weer de aandacht van ons trekken en letten we weer op.

Vera
Afgelopen maandag hebben wij een interessant gastcollege gehad over innovatie. Het was erg leerzaam en leuk om naar te luisteren. De man vertelde met passie en je zag dat hij het leuk vond om zijn ideeën aan ons te vertellen. Hij vertelde dan innovatie niet perse iets nieuws moet betekenen, maar dat het meestal het verbeteren van iets is. En voor dat verbeteren zijn er meestal meerder mensen nodig, omdat er zelden iemand alle eigenschappen hiervoor heeft. Hij heeft wat leuke voorbeelden laten zien die goed aansloten bij zijn verhaal. Hij stond zeker en vertelde goed en duidelijk.

woensdag 8 mei 2013

World Megatrends!

Denk je dat de wereld de afgelopen
10 jaar ingrijpend is veranderd? Hou je vast!
De komende 50 jaar verandert er meer
dan in de afgelopen 5000 jaar veranderd is.
Zo winkelen we straks in kassaloze winkels en
worden robots onze vrienden en bondgenoten.




dinsdag 7 mei 2013

10 CRUCIALE CONSUMENTENTRENDS VOOR 2013

Weet jij wat consumenten verwachten (van jou)?

Verwachtingen en kansen zijn de sleutelwoorden voor 2013. In sommige landen zal de economie het redelijk of goed doen, in andere landen blijft de economie ronduit zwak. Maar waar of in welke markt je ook actief bent, er zijn altijd voldoende kansen, zolang je maar op veranderende consumentenbehoeften inspeelt: in de mondiale economie worden juist nu de kaarten opnieuw geschud. Nieuwe behoeften, nieuw technologieën, nieuwe toepassingen, nieuwe businessmodellen... Geen reden tot klagen! De onderstaande '10 Belangrijke Consumententrends voor 2013' helpen je vast op weg: veel succes.

http://www.trendwatching.com/nl/trends/10trends2013/

What's hot in 2013?

2013 is nog niet heel lang begonnen, maar nu al zijn er vele nieuwe trends gespot! In dit filmpje wordt er kort besproken wat dé 20 nieuwe trends zijn van 2013. Het filmpje is gemaakt door trendhuntertv, dit account post regelmatig filmpjes over trends op youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=YFUMZ_o6l2s

Door: Ellen Gommers

maandag 6 mei 2013

Week 2 Innovatie Business Model (2)


We hebben attractiepark Madurodam in beeld gebracht aan de hand van het Business Model Canvas. De invulling van dit model is gericht op de interne organisatie van Madurodam, oftewel hoe zien de kernactiviteiten, key resource, key partners, inkomsten en uitgaven van dit bedrijf eruit?

Week 2 Innovatie Business Model

Feedback over Libelle


Een van de opdrachten in week 2 bestond uit het geven van feedback over een ander blog. Wij hebben feedback gegeven over het blog van Libelle. De eerste indruk van het blog is positief. Het ziet er mooi uit en het is meteen duidelijk waar het blog over gaat.

Positieve punten
De foto’s en plaatjes in de opdrachten zijn een leuke toevoeging. Hierdoor wordt de tekst meteen in alinea’s verdeeld en is het makkelijk leesbaar. Ook maken de plaatjes het verhaal aantrekkelijker. Er moet echter wel worden gekeken naar de toepasselijkheid van de foto’s. De dikgedrukte woorden benadrukken de belangrijkste dingen in de tekst. Dit is goed gedaan, want op internet wil je de informatie snel vinden en de dikgedrukte woorden zorgen ervoor dat je de tekst makkelijk kunt scannen.

Tabjes
Het gebruik van tabjes is fijn, omdat hierdoor het blog overzichtelijk blijft. Er zou eventueel nog een extra tabje kunnen worden toegevoegd met de opdrachten erin. Zo kun je de opdrachten per week nog makkelijker vinden.

Verbeterpunten
Customer relationships: In dit stuk wordt goed omschreven op welke manier ieder klantsegment contact krijgt/kan krijgen met Libelle. Echter zou hieraan toegevoegd kunnen worden of Libelle zich ook richt op langdurige klantrelaties door intensiever contact. En zo ja, op welke manier zij er voor zorgen dat de klanten worden behouden. Een ander verbeterpunt is dat bepaalde woorden erg vaak in de tekst worden genoemd, misschien kunnen deze vervangen worden door een synoniem.